NAi

Tentoonstelling 200 jaar Rijksbouwmeester

Huis Sonneveld

Naast het NAi staat Huis Sonneveld, één van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het is begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. Na een intensieve periode van restauratie en herinrichting, is Huis Sonneveld sinds maart 2001 als museumwoning van het NAi toegankelijk voor publiek om zelf ervaren hoe het is om anno 1933 in een hypermodern huis te wonen.

Studio sander boon heeft alle informatie in het huis ontworpen om het te laten functioneren als museumwoning. Er is een informatie-centrum met een permanente tentoonstelling in de voormalige garage van het huis. Deze ruimte is als enige niet geheel in orginele staat terug gebracht tijdens de verbouwing. In het woonhuis zelf zijn op heel onopvallende manier elementen toegevoegd. Zoals cijfers op de drempels voor de audiotour, fotokaarten met foto’s van Piet Zwart van het originele interieur, bordjes die aangeven niet op een stoel of bed te zitten en instructies over het wel of niet openen van een raam of deur. Het ontwerp sluit aan bij het interieur en detoneert niet.

‘We kennen het Nieuwe Bouwen vooral van zwart-wit foto’s. En de huizen die bewaard zijn gebleven uit deze tijd zijn in de afgelopen 50 jaar allemaal wit geschilderd van binnen. Voor mij was het dan ook een openbaring dat er zo veel gebruik van kleur werd gemaakt in dit interieur. Zo ben ik op een andere manier naar het modernisme gaan kijken. Dit komt terug in het gebruikte lettertype, de monotype grotesque, die in dezelfde tijd is ontstaan. Het is een letter met meer dik-dun variatie en daardoor niet zo streng als de futura of andere letters die we associëren met het modernisme.’