De Best Verzorgde Boeken

Affiche

 

bij de Collectie Bijzondere Boeken van de Universiteit van Amsterdam.

Affiche

Het affiche van De Best Verzorgde Boeken tentoonstelling bij de Collectie Bijzondere Boeken van de Universiteit van Amsterdam.

bij Nijhof & Lee

De catalogus in de etalage van boekwinkel Nijhof & Lee.

Catalogus

Het is traditie dat telkens een andere ontwerper de catalogus van De Best Verzorgde Boeken maakt. Dat leverde bijzondere ontwerpen op van grote namen uit de Nederlandse grafische vormgeving: Wim Crouwel, Otto Treumann, Irma Boom.

Voor de catalogus over 2008 viel de keus op Studio Sander Boon in Amsterdam, waar naast Boon (*1971) ook Art Collart (*1982) werkzaam is. Als uitgangspunt voor het catalogusontwerp werden de discussies van de jury genomen. Die bleken dit jaar vooral over de gekozen formaten te gaan. Het leidde tot een in alle opzichten unieke catalogus, die als het ware groeit. De ordening is namelijk op formaat (het kleinste boekje vooraan) en de gebruikelijke rubrieken zijn nu met een kleur aangeduid.

(tekst: Mathieu Lommen)

De pre-Best Verzorgde Boeken / The Precursors of The Best Dutch Book Designs

In 2009 was het voor de vijftigste keer dat De Best Verzorgde Boeken onderscheiden werden. Ter gelegenheid van dit jubileum hebben de Stichting De Best Verzorgde Boeken, de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam en het Stedelijk Museum Amsterdam de gedachte gehad om naast deze jaarlijkse uitverkiezing voor één keer uit te breiden naar de héle Nederlandse boekproductie. Er werd een speciale jury in het leven geroepen die de opdracht kreeg 33 boeken uit de vijf eeuwen Nederlandse boeken – van circa 1470 tot circa 1950 – te selecteren en tot ‘best verzorgd’ uit te roepen.

De uiteindelijk selectie werd zowel opgenomen in de De Best Verzorgde Boeken 2008 publicatie als gebundeld in een apart klein boekje.

Uitnodiging

De uitnodiging voor de jubileumtentoonstelling van De Best Verzorgde Boeken bij de Collectie Bijzondere Boeken van de Universiteit van Amsterdam.